Amino 16

H Ελληνική Βιομηχανία Υδρολυμένης Πρωτεΐνης – ΕΒΥΠ Ε.Ε., σε συνεργασία με επιστημονικές ομάδες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δημιούργησε το νέο καινοτόμο προϊόν Amino 16, ένα οργανικό λίπασμα αμινοξέων, που δρα ως βιοενεργοποιητής και βοηθητικό θρέψης & ανάπτυξης των φυτών.
Το Amino 16 προέρχεται από την υδρόλυση/εκχύλιση αποκλειστικά μη γενετικά τροποποιημένων φυτικών πρώτων υλών, πλούσιων σε πρωτεΐνες, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για χρήση τόσο στη συμβατική, όσο και στη βιολογική γεωργία. Η φυτική προέλευση του είναι ο λόγος της υψηλής συγκέντρωσης L-αμινοξέων και της ισορροπημένης σχέσης μεταξύ τους, η οποία είναι ταυτόσημη με τη φυσιολογία κάθε φυτικού οργανισμού.
Το Amino 16 παρασκευάζεται με τεχνολογία αιχμής και έχει κατοχυρωθεί με Ευρωπαϊκή Πατέντα στις 2/10/2013, EP 2537823. Έρευνες που έχουν διεξαχθεί από το τμήμα R&D της ΕΒΥΠ, Επιστημονικούς Συνεργάτες και τη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. έχουν αποδείξει ότι το Amino 16 πέτυχε τη βελτίωση πολλών και διαφορετικών καλλιεργειών. Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα και στην παρενιαυτοφορία της ελιάς.
Το ΥΠΑΑΤ ενέκρινε τη χρήση του στη βιολογική γεωργία σύμφωνα με το άρθρο 16 του Καν. (ΕΚ) 834/2007 και ήδη από τον Ιούνιο του 2012 έχει κοινοποιηθεί η εν λόγω έγκρισή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των επιτρεπόμενων σκευασμάτων θρέψης για τη βιολογική γεωργία όπως προβλέπεται στο Παράρτημα Ι, Καν. (ΕΚ) 889/2008.
Το οργανικό μείγμα που παράγεται περιέχει διάλυμα 16 L-Αμινοξέων (βασικών δομικών συστατικών των πρωτεϊνών) και οργανικό Άζωτο.

Ελεύθερα L-Αμινοξέα11,3%
Ολικό Άζωτο (N)3%
Οργανική ουσία33%

Λίστα των 16 L-Αμινοξέων:

L- Γλουταμινικό οξύL- Προλίνη
L- ΦαινυλαλανίνηL- Τυροσίνη
L- ΘρεονίνηL- Αλανίνη
L- ΓλυκίνηL- Λυσίνη
L- ΣερίνηL- Βαλίνη
L- ΙσολευκίνηL- Ιστιδίνη
L- Ασπαρτικό οξύL- Μεθειονίνη
L- ΛευκίνηL- Αργινίνη

Το Amino 16 είναι ένα διάλυμα υψηλής συγκέντρωσης φυτικής προέλευσης L-αμινοξέων, το οποίο συμβάλλει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφησή τους από το φυτικό ιστό. Συνδυάζεται με τα περισσότερα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και διαφυλλικά λιπάσματα, ενισχύοντας τη δράση τους, αφού διευκολύνει την απορρόφησή τους από το φυτό. Εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης των φυτών και επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη της φυτικής παραγωγής στον αγρό, στο θερμοκήπιο και στον οπωρώνα ενώ παράλληλα είναι φιλικό στο περιβάλλον και ασφαλές για τον παραγωγό και τον καταναλωτή.

Η ΕΒΥΠ Ε.Ε. προτείνει καινοτόμες, αποτελεσματικές και οικονομικές λύσεις, που μπορούν να απαλλάξουν τους Έλληνες αγρότες από το υψηλό κόστος παραγωγής, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα υψηλή ποιότητα προϊόντων, με σεβασμό προς το περιβάλλον.

Τηρούνται: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας EN ISO 9001:2000 και Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης EN ISO 14001:2004

Η δυναμική ενίσχυση όλων των καλλιεργειών

Σύμφωνα με μελέτες του τμήματος Λαχανοκομίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της ομάδας Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) της ΕΒΥΠ, το οργανικό λίπασμα αμινοξέων – βιοενεργοποιητής – βοηθητικό θρέψης και ανάπτυξης των φυτών Amino 16 :

  • Ενεργοποιεί τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς.
  • Διεγείρει τις βασικές λειτουργίες του μεταβολισμού.
  • Ενισχύει εντυπωσιακά την καρπόδεση.
  • Μειώνει αποτελεσματικά την καρπόπτωση.
  • Αυξάνει την παραγωγή.
  • Βελτιώνει την ποιότητα.
  • Ενισχύει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος βοηθώντας το φυτό να αξιοποιήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από τη λίπανση, καθόσον ένα μεγάλο πρόβλημα των δυναμικών – εντατικών καλλιεργειών (π.χ. θερμοκήπια, ανθοκήπια, βαμβάκι, δενδροκομία κλπ) είναι η υπερλίπανση των εδαφών με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η απορρόφησή τους.
  • Ενισχύει την αποτελεσματικότητα των λιπασμάτων.
  • Διευκολύνει τη δράση των φυτοπροστατευτικών.
  • Ενισχύει τις καλλιέργειες στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων στρες (πάγος, ξηρασία, επίθεση από ζιζάνια, υψηλή/χαμηλή θερμοκρασία).
  • Βελτιώνει το μέγεθος και το χρώμα των καρπών.
  • Είναι ιδιαίτερα ευδιάλυτο στο νερό, πλήρως αυτοδιασπώμενο.
  • Δεν αφήνει κατάλοιπα.
  • Είναι το μόνο με pH 3, γεγονός που συνεπάγεται πολύ υψηλή ταχύτητα δράσης και αποτελεσματικότητα.
  • Εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης των φυτών.
  • Επηρεάζει θετικά την φωτοσύνθεση, αυξάνοντας την παραγόμενη χλωροφύλλη με αποτέλεσμα πιο πράσινο χρώμα και γρηγορότερη ανάπτυξη των βλαστών των φυτών.
  • Βελτιώνει την διατηρησιμότητα – διάρκεια ζωής (shelf life) καθώς και την εμφάνιση των φρούτων και λαχανικών.

Συνοψίζοντας, το φυτό για να συνθέσει και να χρησιμοποιήσει τα αμινοξέα, ξοδεύει ενέργεια. Το Amino 16 αποτελεί ουσιαστικά τροφή (έτοιμα δομικά υλικά για την παραγωγή πρωτεϊνών) για αυτό, την οποία  προσλαμβάνει και χρησιμοποιεί άμεσα, αυξάνοντας  την ανάπτυξή του. Επίσης, ενεργοποιεί τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του, λειτουργώντας ως βιοδιεγέρτης και ενδυναμώνοντας το, ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν άλλους παράγοντες που το επηρεάζουν αρνητικά.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Το οργανικό λίπασμα αμινοξέων, βιοενεργοποιητής και βοηθητικό θρέψης & ανάπτυξης των φυτών Amino 16 εφαρμόζεται σε όλες τις καλλιέργειες και συνδυάζεται καλά με τα περισσότερα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και διαφυλλικά λιπάσματα. Το Amino 16® βοηθάει τα φυτά να ανακάμψουν από δύσκολες συνθήκες – συνθήκες stress (πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή εδαφική υγρασία ή πλημμυρισμένο έδαφος, παγετός, χαλάζι, μεγάλη χρήση φυτοφαρμάκων).

Διαφυλλικές εφαρμογές

  • Ψεκασμός στο φύλλωμα με διάλυμα 300-600ml Αmino 16 για κάθε 100lt νερό. Οι δόσεις και η συχνότητα των εφαρμογών διαφέρουν ανάλογα με την καλλιέργεια και το βλαστικό στάδιο.

Εφαρμογή στο έδαφος

  • 1-2lt Αmino 16 ανά στρέμμα μέσω του δικτύου άρδευσης. Οι δόσεις και η συχνότητα των εφαρμογών διαφέρουν ανάλογα με την καλλιέργεια και το βλαστικό στάδιο.

Ανακινήσατε καλά πριν από τη χρήση.

Δοχεία Πλαστικά:

250 ml30 ανά χαρτοκιβώτιο
1 lt12 ανά χαρτοκιβώτιο
5 lt4 ανά χαρτοκιβώτιο
20 lt

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Να αποθηκεύεται σε μέρος δροσερό, ξηρό και καλά αεριζόμενο, μακριά από εστίες θέρμανσης, φλόγες ή ηλιακό φως. Υπό αυτές τις συνθήκες και διατηρώντας το στην αρχική ερμητικά κλειστή συσκευασία του, παραμένει σταθερό για τουλάχιστον 2 χρόνια.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Φυλάξτε το μακριά από παιδιά, τρόφιμα, ποτά και ζωοτροφές. Μην το πίνετε.

Δοσολογίες ανά Καλλιέργεια